Departe de lumea dezlănțuită- Thomas HARDY

Editura Adevărul Holding, 2010

Traducere si note : Cristina Jinga

Număr pagini : 501

 

Al patrulea roman al scriitorului, apărut prima dată în 1874, desfășoară o lecție de destin pe fondul unei Anglii rurale, sub pretextul iubirii. Deși personajul principal, tânărul oier Gabriel Oak, pare că trăiește pe parcursul cărții, doar iubind-o pe capricioasa Batsheba Everdene, (deși de la distanță), nu consider că avem de-a face cu un roman de dragoste. Este, în fond, o metaforă întinsă pe mai multe pagini, a ideii de soartă implacabilă. Este o lecție despre cum să încercăm să nu mai controlăm  lucrurile, acceptând că fiecare primește ce i se cuvine și de ce are nevoie, chiar dacă asta nu înseamnă mereu ceea ce își dorește. O poveste despre festele sufletelor oamenilor care se asociază nu în strădaniile lor, ci în plăcerile lor.

Cele 57 de capitole poartă minim două titluri( cu puține excepții), care punctează momentele principale ale fiecăruia. Stilul, la persoana a treia, privilegiază persoana întâi a verbului și perfectul simplu care apropie personajul de cititor, după ce, prin acest timp verbal, a fost deja îmbrățișat de către narator. Acesta îmbină pagini lungi de poveste cu descrieri fine, tranzitorii, dar și cu introspecții despre viață și oameni, fără a-și asuma rolul de atoateștiutor. El se concentrează pe construcția personajelor( cele principale, foarte pregnant conturate, aproape că le vedem și le auzim pe scenă), iar uneori lasă propriile gânduri și păreri să zboare, doar așa, într-o doară.

Nucleul romanului îl constituie existența lui Gabriel, care după o viață grea până la cei 28 de ani la care îl cunoaștem, ajunge să trăiască o altfel de tortură:  aceea de a fi respins în dragoste de către tânăra căreia, de la un moment, îi administrează ferma primită moștenire.  Răsfățată de viață, curtată de alți bărbați, chiar îndrăgostită profund de altcineva, Batsheba  îi joacă pe degete pe toți. Astfel, caracterizată de o inteligență curajoasă și manipulatoare, îl dezarmează pe Gabriel  cu sinceritatea brutală cu care-i spune că nu se poate căsători cu el pentru că nu-l iubește. Momentul ei de cădere din final, când află că bărbatul renunță de bună voie la a mai lucra împreună( pentru a se muta în California) și, implicit, se lipsește de prezența ei ce părea că devenise o a doua existență, arată o femeie diferită de cea de până atunci. Considerând atenția lui Oak drept un fapt ce i se cuvine, despre care nu-și pune întrebarea dacă o merită sau nu, a se vedea, dintr-o dată, fără ea, este resimțit ca un șoc chiar și pentru o personalitate atât de puternică precum a ei. Bulversată de perspectiva de a se vedea singură în fața treburilor la care avusese ajutor( văduvă după un bărbat pe care îl iubise), femeia trece printr-un amalgam de emoții dominate de a frica de a nu-l pierde pe Gabriel din viața sa. Și totuși destinul schimbă, din nou, brusc, lucrurile. Dar pentru sta trebuie să citiți cartea.

Garbiel Oak apare ca bărbatul ideal, care o iubește constant și stoic, cu o demnitate care-i sporește farmecul și care conturează un personaj ca un balsam pentru suflet, deși pare greu de găsit în realitatea zilelor noastre.

Categorizat in: