Descoperind Festivalul Primului Roman

 

Orașul Chambery care găzduiește acest festival, se găsește în partea de sud – est a Franței, în regiunea Rhône-Alpes și reprezintă o destinație turistică ideală pentru cei îndrăgostiți de istoria medievală a Europei. Întregul său centru istoric se află pe lista monumentelor protejate prin lege. Orașul Chambery se bucură de o poziție geografică privilegiată, la intersecția drumurilor dintre Elveția, Italia și Burgundia și în vecinătatea celui mai mare lac al Franței, lacul du Bourget.

Orasul s-a dezvoltat in jurul castelului construit de contele Thomas de Savoia in 1232 si a devenit capitala provinciei Savoia, bucurandu-se de o epoca de aur in secolele XIV si XV. Chiar daca titulatura de capitala a revenit ulterior orasului italian Torino, in 1562, a ramas un important centru comercial si cultural. Filozoful Jean Jacques Rousseau a petrecut aici o perioada a vietii sale in timpul anilor 1730. Anexat Frantei doar in 1860, Chambery este o localitate de provincie aglomerata, cu o bogata zestre culturala, arhitectura italiana si un simt bogat al propriei identitati regionale – evident in nenumaratele etichete „Savoie Libre” ce se gasesc pe toata suprafata orasului si in departamentele Savoie sau Haute Savoie.

Atracțiile turistice sunt atât de ordin istoric și religios, cât și de ordin cultural și natural.
Castelul Ducilor de Savoia, aflat în centrul vechi al orașului este punctul din care începe orice incursiune în trecutul localității. Castelul datează de la finalul secolului al IX-lea, dar renumele l-a căpătat începând din secolul al XIII-lea când a devenit reședința oficială a ducilor de Savoia.

Catedrala Saint Francoise de Sales a fost construită în secolul al XV-lea, sub forma unei capele franciscane. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, călugării franciscani au părăsit orașul Chambery, iar capela a fost transformată în biserică parohială și abia mai târziu în catedrală. Edificiul are un aspect sobru la exterior, de inspirație gotică, însă la interior există lucruri deosebite, mai ales sub aspect artistic, dar și istoric: un vas pentru păstrarea pâinii sfințite datând din secolul al XIII-lea, o sculptură de lemn redând Nașterea lui Iisus ce datează din secolul al XV-lea și cel mai mare ansamblu de picturi în tehnica iluziei optice din Europa. Orga catedralei a fost adăugată în secolul al XIX-lea și este încadrată la categoria monumentelor istorice.

Biserica Notre Dame din Chambery este o construcție de secol al XVI-lea care a aparținut iezuiților. Aici a funcționat pentru o perioadă de timp Seminarul iezuit. Biserica are un stil arhitectural baroc, cu un turn înalt și maiestuos. La interior, altarul este sculptat în marmură și bronz, iar o parte dintre picturi îi aparțin artistului Vicario. Orga a fost adăugată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Biserica a suferit daune mari pe timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial.

 Ce este Festivalul Primului Roman ?
Festivalul primului roman din Chambéry este singura manifestare literară din Franta care sprijină descoperirea si promovarea romanelor de debut francofone si europene prin intermediul lecturii. Adică 3000 de cititori selectionează, în urma unui an de lecturi şi dezbateri, autorii de romane de debut care i-au surprins cel mai mult si îi invită la Festival.
Astfel, în fiecare an, 15 autori ai unui roman de debut francofoni și 7 autori ai unui prim roman italian, spaniol, german, român, englez și portughez iau parte la zilele Festivalului, înconjurați de autori renumiți. Această abordare originală creează un eveniment literar unic si multiplu în slujba creației literare contemporane.