Laura Ilinca
Editura Hermann, 2022, 319 pagini, broșată, 9786069669785
Recenzie de Dr. Ioana Cosma, serviciul de recenzii Infarom, iunie 2022

Hai să ne rujăm împreună este o frumoasă poveste de dragoste între o tânără profesoară de istorie, Ana, și elevul său în an terminal la Seminarul Teologic, Mag. Romanul este scris foarte cursiv, într-un stil antrenant și debordant, fără sincope sau stângăcii stilistice. Scriitoarea compune cu ușurință și ne poartă pe nesimțite într-un univers în care vom descoperi lucruri nebănuite.
Structurat în două părți, romanul spune o poveste de iubire interzisă, cu toate momentele ei frumoase și dureroase. Autoarea pare să aibă un simț înnăscut pentru detaliu, relatându-ne, cu minuție, pletora de simțiri și trăiri prin care trec cei doi protagoniști. Deși în calea lor sunt foarte multe obstacole – diferențele sociale și de vârstă, partenerii cu care se vedeau cu puțin înainte să fie împreună, tabuul relației intime profesor-elev – ei reușesc să le depășească și să-și trăiască, fie și pentru scurt timp, frumoasa lor poveste de dragoste. Sentimentele lor sunt descrise în detalii exorbitante, care ne permit să pătrundem misterul atracției lor puternice și să descoperim niște personaje mature, complexe și extrem de sensibile. Ana este o femeie aparte, care se încadrează cu dificultate într-un tipar social sau de personalitate, iar Mag un tânăr curajos și incisiv, care o cucerește pe Ana prin aceste calități. Relația lor se încheie fără a diminua intensitatea trăirilor și a sentimentelor pe care cei doi le nutresc unul pentru celălalt. Punctul nodal al acestei povești de iubire îl constituie devenirea celor doi și sentimentul că sunt niște oameni deosebiți, tocmai pentru că li s-a dat să trăiască ceva atât de frumos. Romanul impresionează mai ales prin capacitatea sa de a sugera autenticitatea iubirii care nu ține seama de legi scrise sau de norme acceptate social.
Autoarea pare să ne ofere un soi de rețetă pentru iubirea adevărată într-un mod fermecător și angajant. Ingredientele acesteia sunt autenticitatea trăirilor, suplețea și sinceritatea prin care autoarea le exprimă.

Categorizat in: