Milan KUNDERA

Ignoranța

Editura Humanitas

Traducere din limba franceză- Emanoil Marcu

Nr. pagini : 167

 

Un roman scurt, dar intens și care cere o recenzie scurtă, pentru a nu dezvălui totul.

SE știe că autorul a publicat atât în cehă, limba sa nativă, cât și în franceză, cum este cazul Ignoranței, cel de-al treilea roman scris după stabilirea scriitorului în Franța în 1975.

Cartea se învârte în jurul conceptului de emigrare, dezvoltat ca o recreare a poveștii lui Ulisse, având ca protagoniști un bărbat și o femeie cehi care au ales calea exilului odată cu instaurarea comunismului, în țara lor, în 1969.  Un exil separat, dar unit prin aceleași valori și simțiri.

O descoperim pe Irena, mamă a două fete, văduva lui Martin, de care se leagă de tânără pentru a scăpa de autoritatea mamei,  având apoi o relație cu danezul Gustaf alături de care credea că găseste libertatea, ….nu era decât o variantă a relației cu Martin. Povestea de dragoste în care apare cu adevărat implicată o trăiește alături de Josef, reîntâlnit după 20 de ani la aeroport, și el victimă a unui trecut dureros : amintirile soției sale moarte, a căminului lor, a bradului din fața casei care devine un far al cărții, încheindu-se cu imaginea lui.

Acțiunea nu abundă în suspans sau detalii suculente, dialogul este scurt și natural, dar personajele sunt vii și de o adâncime psihologică aparte, construită pe fragilitatea cu care ele pendulează mereu între țara natală și cea adoptivă. În fapt, ei nu-și găsesc niciodată cu adevărat locul , căutându-și mereu un echilibru pe care au iluzia că-l vor găsi doar cu oameni de originea lor, în limba lor, în simțirea lor.

De fiecare dată când sunt aici am sentimentul că vor să-mi amputeze 20 de ani din viață…. Mă simt ca o pitică.

Romanul abordează și tema istoriei, a familiei, a prieteniei, dar și a instinctelor brute, primitive ce tind să acopere golurile sufletești într-o neostoită căutare a împlinirii de sine, dar tema cu adevărat pregnantă, este cea e exilului fizic și, mai ales, interior. O fugă neliniștită de ceva și după ceva nedefinit, învăluit în amintire și pe care cei doi vor, inconștient, să-l reînnoiască, aducându-l în prezent.

O carte a ignoranței de la 20 de ani, ce se vrea reabilitată într-o eternă căutare a sinelui în ceilalți, fie iubită, mamă, frate, prietenă.

O carte în care, paradoxal, un bărbat aflat în jurul vârstei de 40 de ani, se simte mai confortabil cu o iubire bătrână.

O carte de o mare profunzime, aproape dureroasă.

 

Categorizat in: