Interviu autor
- Bună, astăzi spargem gheața pe blog cu primul interviu de autor, luat de mine și adresat ție. Noi doi ne-am cunoscut virtual prin intermediul unei colaborări la revista Boema, dar mărturisesc că nu știu prea multe despre tine, în afară de faptul că-mi place mult versul tău. Ce trebuie să știe cititorii și vizualizatorii blogului meu despre tine?
Bună ziua! Mă bucur să purtăm din nou o discuție. Mă numesc Zafer Ozturkan, am 18 ani, locuiesc și învăț în orașul Medgidia. Sunt autorul cărții de poeme Îmbrățișări Poetice, editura Semne-București. Sunt pasionat de limba română și îmi place să particip la concursuri de literatură. Nu pot merge singur , din păcate boala mea m-a țintuit în scaunul cu rotile, dar nu las boala să mă definească; sunt sensibil și sufletist probabil asta tot datorită bolii.
2. Cum este să fii adolescent și să scrii? Care a fost declanșator în cazul tău?
Să fii adolescent și să scrii este mai mult decât uimitor, căci, după cum știm, adolescenții care citesc sunt foarte puțini. Factorul declanșator în cazul meu a fost boala de care sufăr și odată cu aceasta sedentarismul cu care vine la pachet. Mă deplasez cu dificultate și atunci mi-am călăuzit pașii pe care nu îi pot face în lumea reală, către lumea literară. Nu las să mă definească dizabilitatea, accept că face parte din viața mea, dar asta nu e tot.
3. Când te-ai apucat să scrii și de ce ai continuat?
Am încercat să îmi găsesc o ocupație de pe urma căreia să iasă ceva palpabil, așa că, acum doi ani am încercat să compun să văd dacă îmi iese, dar nu m-am gândit niciodată la ipostaza de scriitor. Ceea ce m-a făcut să continuu era modul în care se înfiripa povestea, eram fascinat că eu sunt cel care o creează, că versurile rimau în mintea mea a fost un sentiment care m-a copleșit extrem de plăcut.
4. Este prea devreme să definești ce înseamnă scrisul pentru tine și cum te face să te simți? Dar genul literar în care te regăsești cel mai bine?
Scrisul este un ansamblu de emoții care îmi aduce în continuare revărsări de bucurie în suflet, scrisul este un mod de exprimare în care inima este penița care ghidează revărsările de suflet spre hârtie. Genul literar pe care l-am pus în vârf de condei este cel liric și îl consider ca fiind cel în care mă regăsesc. Consider că are un grad de complexitate care mă mulțumește pe mine suficient.
5. Cum ne poți detalia activitatea literară și de unde te putem citi?
Dacă ne referim la activitatea literară, am publicat în revista Boema, așa cum ați amintit și dumneavoastră, am absolvit un curs despre poezia japoneză Haiku cu poeți din Japonia, am fost premiat anul acesta la Concursul de Poezie Elogiul Iubirii cu medalia de aur- Mențiunea I secțiunea Juniori și sunt autorul cărții de poezii Îmbrățișări Poetice, un volum adresat copiilor de grădiniță și ciclul primar, dar sunt și câteva poezii pentru adolescenți. Mă puteți citi pe rețelele de socializare sau pe portalurile de poezie.
6. Intenționezi să faci carieră din scris sau rămâne o pasiune?
Atât timp cât voi avea inspirație, voi scrie negreșit, cel puțin eu vreau să merg pe acest drum cât mai mult cu putință. Aș vrea ca scrisul să devină o carieră pe care să o fac cu pasiune și astfel să fie un amalgam între cele două, dar nu se știe pe viitor. Cel puțin în prezent este mai prezentă limba română în viața mea decât celelalte materii. Nu sunt un om al științelor exacte .
7. Ai proiecte noi în desfășurare sau în minte pe plan literar?
Adun poezii pentru o nouă carte și în paralel particip la concursuri, dar nu pot promite o carte în viitorul apropiat, pentru că îmi doresc poezii de calitate cu mesaje educative pentru cei mici, înainte de orice.
8. Cum crezi că-și poate face un debutant și mai ales un adolescent loc pe piața de carte din România?
Un adolescent ce vrea să devină scriitor în România trebuie să trateze scrisul ca pe o activitate entuziasmantă, indiferent de genul scrierilor, loc este pentru toată lumea. În scris nu este loc de monotonie. Nu scriu pentru că trebuie să scriu, ci pentru că îmi place să scriu. Vorbesc din pură experiență, căci, dacă toată lumea ar trata scrisul cu entuziasmul care m-a cuprins pe mine la prima poezie, ar fi mai mult decât evident că scrisul va fi cel puțin o pasiune pentru respectivul adolescent.
9. Ai deja cunoștințe sau prieteni din branșa literară? Dacă da, cum simți că te ajută acest lucru?
Da! Am prieteni care scriu și pe care îi cunosc datorită faptului că scriu. M-au ajutat cu sfaturi în ceea ce privește scrisul și publicarea atunci când eu încă nu trecusem prin experiența publicării, cărora le mulțumesc cu această ocazie.
10. Cu experiența de până acum, ai încuraja tinerii să scrie și să publice? Sau doar să scrie? Cum ai putea argumenta?
Tot ceea ce pot să spun este următorul lucru: eu am publicat în aprilie anul trecut și emoția care m-a cuprins în momentul în care am primit de la editură primele două cărți nu poate fi nici descrisă, nici egalată. Dacă există pasiune pentru scris, sigur publicatul este o experiență care merită trăită și retrăită.
Mulțumesc pentru interviu și să sperăm că te vom citi în continuare!
Eu vă mulțumesc pentru faptul că ați decis să mă intervievați, mi-ați făcut o mare bucurie.