” Nu există zi în care, visând la ceea ce am fost, să nu văd în mintea mea stânca pe care m-am născut!” Chateaubriand

Saint-Malo (în bretonă Sant-Maloù) este un oraș în vestul Franței, sub-prefectură a departamentului Ille-et-Vilaine din Bretania, port la Marea Mânecii.

Personajul Pierre Vaillant, francezul fictiv, inginer și prieten al românului Anton Lupan, ambii personaje esențiale ale romanului Toate pânzele sus! de Radu Tudoran, era originar din acest oraș francez.

Fiind fondată de gali in secolul I î.H., aşezarea era cunoscuta pe timpul Imperiului Roman ca şi Reginca or Aletum. Saint-Malo îşi are originile într-o fundaţie monastică din secolul al VI-lea, fiind botezată după călugarul celt Maclovius (St. Maclou). Locuitorii din Saint–Malo sunt numiti malouins  în limba franceză –, de aici şi numele insulelor Malvine, cunoscute ca Insulele Falkland – fondatorul acestora arătandu-şi astfel recunoştinţa pentru portul de plecare a vaselor încărcate cu colonişti.

Fost oraş de piraţi, fortificat împotriva atacurilor normande, astăzi Saint Malo se prezintă vizitatorilor ca un oraş superb, îngrădit de ziduri înalte – La Ville Intra-Muros, iar în afara zidurilor sunt oraşele Parame si Saint-Servan. Centrul oraşului “Intra Muros” este compus din cladiri de 4 – 5 etaje, armonizate perfect şi conferind un caracter de unicitate orasului. Tot aici, turiştii găsesc multe magazine care vând diverse bunuri din categoria “maritime” cum ar fi echipamente şi, bineînteles,  suveniruri.  Saint Malo este oraşul unde există una dintre cele mai mari concentrări de restaurante cu specific marin din Europa. Este faimos pentru stridiile provenite din satul Cancale.

Saint Malo este o destinaţie populară de vizitat în Bretania.

Dacă vii din Paris,  ai doua optiuni: fie cu TGV-ul şi călătoria durează în jur de 3 ore, fie cu maşina pe autostrada A11 via Rennes, durata călătoriei fiind puţin peste 4 ore.

Dacă faci un circuit prin Bretania şi Normandia, ajungi aici fie de la Mont Saint-Michel, din Rennes sau Dinard, în funcţie de traseul pe care îl alegeţi.

Atracţii turistice : Cetatea,  Castelul Saint Malo, impresionant, astăzi transformat în primărie și Muzeul Saint Malo, Catedrala Saint Vincent, Poarta Saint Vincent (intrarea principală în Cetate). Pe partea de sud a zidurilor se afla Portul Dinan, un loc interesant dacă vrei să faceţi o plimbare cu barca.

Chateaubriand a fost un politician și scriitor romantic francez din Saint Malo. Mormântul lui se află pe insula Grand Be, una dintre insulele stâncoase la care poți ajunge pe jos. A fost îngropat aici în 1848 pentru că a vrut ca acesta să fie locul său final de odihnă.

Grande Plage du Sillon este cea mai mare plajă și a fost votată, in 2018, cea mai frumoasă plajă din Franța. Are o lungime de trei km de nisip fin și leagă două cartiere ale orașului – Intra-Muros și Parame. În timpul fluxului plaja dispare în întregime, iar la reflux devine o plajă foarte lată.

La Plage de l’ Eventail, este situată chiar în continuarea Plajei Sillon, lângă zidurile din dreptul Castelului Saint- Malo. De pe această plajă se poate traversa la Fortul Național. Şi această plajă dispare la flux.

Pe cele două plaje sunt înfipte in nisip, încă din sec. al XIX-lea, niște stâlpi mari din lemn, adevărate diguri care au rolul de a sparge valurile în timpul mareelor înalte.

La Plage de Bon Secours, este, probabil cea mai frecventată plajă. Se află chiar lângă metereze și este plaja de unde se pleacă spre insula Grand Be.